Welcome......

Selamat datang ke blog saya. Di sini saya ingin berkongsi resepi bersama kawan-kawan atau sesiapa yang berminat untuk mendapatkan resepi. Kalau ada apa-apa komen bolehlah tinggalkan komen anda diruangan yang saya sediakan. Selamat mencuba......

Seafood


KETAM BERSOS BAWANG PUTIH

Bahan-bahan: 

6 ekor ketam
2 ulas bawang besar
2 biji lada besar
2 biji telur
satu botol sos bawang putih
sedikit daun limau purut
2 batang serai
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Santan kelapa

Cara membuatnya:

  1. Rebus ketam sehingga keluar airnya.
  2. Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
  3. Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun limau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
  4. Kemudian masukkan ketam ke dalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
  5. Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10 saat dan kacau sehingga masak.
Selamat mencuba……





KETAM MASAK BLACK PEPPER

Bahan-bahan:

3-4 ekor ketam

3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

2 sudu besar cili (diblend)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
Sedikit air

Cara membuatnya:

1.      Goreng ketam separuh masak. Kemudian angkat dan ketepikan dahulu.
2.      Kemudian tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili dan kacau.
3.      Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan lada hitam. Tambahkan sedikit air.
4.      Masukkan ketam tadi dan kacau sehingga rata.
5.      Kepekatan kuah ikut citarasa masing-masing. Tetapi kalau nak cair dan banyak kuah, tambahkan air. Tapi kalau nak pekat, biar ia kering.

Selamat mencuba…

No comments:

Post a Comment

Any komen.....tick here!