Welcome......

Selamat datang ke blog saya. Di sini saya ingin berkongsi resepi bersama kawan-kawan atau sesiapa yang berminat untuk mendapatkan resepi. Kalau ada apa-apa komen bolehlah tinggalkan komen anda diruangan yang saya sediakan. Selamat mencuba......

Mie/Kuew Tiaw


MEE KARI SPECIAL

Bahan-Bahan:
8 biji bawang merah}dikisar halus
3 biji bawang putih} dikisar halus
1 peket serbuk kari daging (Alagapas)
2 sudu besar cili giling@cili boh
1 bungkus mi kuning-dicelur
Tauge (50 sen)-dicelur
Sawi-dicelur
Cili api
Bawang goreng
Sedikit air asam jawa
Garam
Minyak untuk menumis 2 keping tauhu-dipotong kecil
300g udang(mula-mula dibuang kulit, kulit udang di cuci sekali, dikisar halus, dan ditapis airnya)
200g isi kerang
300g daging
1 keping kek ikan(fishcake)-dipotong
4 biji bebola ikan(fishball)-dibelah empat
4 biji telur direbus
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air

Cara Memasak:
Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari. Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang tadi bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa. Biar sehingga daging empuk. Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, kek ikan, bebola ikan dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.
Cadangan Hidangan:
Masukkan mi kuning, sawi,tauge,telur rebus ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah mi ke atasnya. Hiaskan dengan cili api, daun bawang dan bawang goreng.

Tambahan:
*Jika sukakan lebih masam, boleh ditambah limau kasturi sebagai penyedap rasa.

Selamat mencuba......